Kéményfejek átépítése

A kéményfejek építésénél csak személyes vagy e-mailen küldött képek,méretek megtekintése, után tudunk pontos árajánlatot adni.

Kémény átépítés 

A kéménytestnek a tetőhéjazaton kívüli szabadtéri része a kéményfej, amely csak fagyálló téglából készülhet. Ezt általában nyersen hagyjuk, és különleges hézagolóhabarccsal  hézagoljuk vagy bedörzsöljük. A ménykürtő megfelelő , ha a kémény füstjáratának belső felülete sima, falazatának hézagai tömörek, és a füstgáz vegyi hatásaival szemben ellenálló. Mészkővel kéményt építeni szigorúan tilos, mivel a szénsav megtámadja a mészkövet, valamint a mész a hő hatására duzzad, ezért szétmállhat. A kéménypillér vagy faltest és azokban a kéménykürtő alakja, mérete a tégla vagy falazókő kötés szabályai alapján készíthető.

A kürtőt körülvevő legkisebb falvastagság 12 cm, amelyet véséssel, fúrással, horonyképzéssel stb. gyengíteni nem szabad. A nem kéménykürtők  mint a  szellőzőkürtők és a kéménykürtők között legalább 25 cm távolságot kell hagyni. Külső falban lévő kéménykürtőt a kültéri oldal felől legalább 25, de Inkább 38 cm vastag téglafalnak kell határolni. A 25 cm-es falvastagságú külső kémény kültéri oldalát szigetelni kell.

Az önálló kéménypillért megfelelő teherbírású kiváltásra (födém, gerenda) állítani vagy pedig alapozni kell. A kémény alapját a teherhordó szerkezetek alapjával lehetőleg össze kell építeni, hogy a süllyedés azonos mértékű legyen. A kéménypillérek kürtő részének a padló vonalnál 40 cm magasságnál kell kezdődnie. A kémény falazat külső síkjai és bármely fa alkatrész között pedig a tűzbiztonság miatt legalább 12 cm széles levegő hézagot kell hagyni. A kéményfejet, hogy az átázást és szétfagyást megelőzzük, beton vagy műkő fedkővel zárjuk le. Ez egy általában 10 cm vastag vasbeton lemez, amelynek felső felületét szélei felé lejtéssel képezzük ki úgy, hogy a víz le csorogjon róla. A fedkő 3-5 cm-rel nyúljon túl a kéményfej síkjain, alsó peremein pedig vízorrot kell kialakítani, hogy a lecsorgó víz ne folyjon rá a kéményre.