Levegő utánpótlás

A korszerű, tökéletesen záródó nyílászárók csökkent szellőző képessége a nyílt égésterű gáz és hagyományos tüzelő berendezések légellátását vészesen lecsökkenti, amely a szénmonoxid mérgezéses balesetek előidézője lehet.

Levegő utánpótolók beépítése, szénmonoxid vészjelzők. 

Amennyiben a kéményes nyílt égésterű gázkészülék a nyílászárókon, valamint esetlegesen a környezetéből nem kapja meg az égéshez szükséges légmennyiséget, akkor a kéményen keresztül visszaáramlik az égéstermék, és a tökéletlen égés következtében szénmonoxid termelődik, így megtörténhet a baleset!

Az őszi időszak megkezdésével, becsukjuk az eddig folyamatos szellőzést biztosító ablakokat, elzárva ezzel a levegő útját a fűtőkészülékekhez!

Évről évre szénmonoxid mérgezések sorozata bizonyítja, hogy sokakban még mindig nem tudatosult kellően,hogy a nyílt égésterű készülékek biztonságos üzeméhez levegő kell!

Gázkészülékeket és hagyományos tüzelésű készülékeket 3 csoportba sorolja a (G)MBSZ, melyeknek különböző módon és mértékben kell levegő utánpótlást biztosítani.

Az „A” típusú készülékek, melyek nem rendelkeznek égéstermék elvezetéssel, de a levegőt az adott térből kapják, ilyen pl. az egyszerű gáztűzhely, mosogató fölé szerelt vízmelegítő.

A „B” típusú gázkészülék, melyek égéstermék elvezetéssel rendelkeznek, és a levegőt szintén az adott térből kapják, ilyen. pl. a kéménybe kötött vízmelegítő vagy fűtő készülékek, kéményes konvektor, padlón álló kazánok, vagy nyitott kandallók.

A „C” típusú készülék, melyeknek a légellátása és égéstermék elvezetése a helyiség légterétől független, ezért is hívják zárt rendszerű készülékeknek, melyek lehetnek turbós vagy kondenzációs elven működőek. Mivel a lakás belső levegőjétől függetlenül üzemelnek, nem kell külön légbevezető elemmel foglalkoznunk a „C” típusú készülékek esetén.

„A” típusú készülékek légellátását kétféle megoldással lehet biztosítani:

  1. Megfelelően méretezett két szabad keresztmetszet kialakításával, egymástól meghatározott távolságban. Erre ideális megoldást jelentenek az állandó (fix) léghozamú, nyílászáróba, vagy  falátvezetésbe építhető légbevezető típusok.
  1. Légbevezetést és gépi elszívást alkalmazva, de ebben az esetben a gépi elszívást a gázkészülékkel elektromosan össze kell reteszelni, így amikor a gázkészüléket használjuk, akkor mindenképpen üzemeljen az elszívás is. Légbevezetést ebben az esetben is kell alkalmazni, így tudjuk biztosítani a levegő szabad bejutását az adott helységbe. Fontos megjegyeznünk, hogy csak légbevezető elemekkel nem lehet a légcserét biztosítani, ehhez biztosítani kell a nyomáskülönbséget, azaz valamilyen gépi elszívást is.

 „B” típusú  hőtermelő, nyílt égésterű gázkészülékek – pl. a kéménybe kötött vízmelegítő vagy fűtő készülékek – esetén szigorúan tilos bármilyen gépi elszívás alkalmazása, beleértve a kivezetett szagelszívó berendezést. Ilyenkor a készülék adatainak ismeretében kéményméretezés szükséges, amely a készülék(ek) teljesítményét és a kémény pontos paramétereit figyelembe véve, határozható meg a biztonságos működéshez szükséges levegő mennyiség. A készülékek légellátása nem lezárható légbevezető elemekkel oldható meg.

Nem szabad megfeledkeznünk az egyéb nyílt égésterű készülékekről, mint a kályhák és kandallók, amelyek túlnyomó többsége szintén a lakás levegőjét használja a működése során. Ezeknél a készülékeknél is ugyancsak kiemelten fontos a megfelelően méretezett légpótlás biztosítása.

Mind a gáztűzhely, mind pedig a kéménybe kötött vízmelegítő vagy fűtő készülékek és a nyílt égésterű kályhák, kandallók biztonságos légellátásának megtervezése, a pontos típus és darabszám meghatározása szakember, azaz gáztervező feladata.

Kérje szakember segítségét a gázkészülék biztonságos üzemelésének megoldása érdekében.

A gázkészülék helyiségébe, vagy az összeszellőztetett térbe speciális, a nyílt égésterű gázkészülékek légutánpótlásra tervezett légbevezetők szakszerű beépítése szükséges.

A beépítést meg kell, hogy előzze a tervezői számítás, tervjóváhagyás, mellyel a hatályos szabályzat szerint biztosítható a gázkészülékek problémamentes üzeméhez szükséges égési és szellőző levegő utánpótlás.